وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران از اجرای مرحله اول «فیلترینگ هوشمند» ظرف یک ماه آینده خبر داد و گفت که مرحله دوم این طرح ظرف سه ماه و مرحله سوم آن تا شش ماه آینده کامل میشود.
به گزارش هرانا به نقل از خبرگزاری دولتی ایرنا، محمود واعظی، روز یکشنبه ۱۸ آبان گفت: «بحث فیلترینگ هوشمند سایتهای مستهجن و ضد اخلاقی موضوعی است که مورد درخواست مردم و خانوادههای آنها میباشد.»
وی اضافه کرد: «رصد سایتهای ضداخلاقی و فیلترشکنها بطور منظم ادامه دارد و به همین منظور توافقی بین شرکت زیرساخت و پژوهشگاه صورت گرفت تا این موضوع به صورت جدی پیگیری شود.»
رسانههای ایران ۳۰ مهر خبر داده بودند که تفاهمنامه طراحی مدل جدید «فیلترینگ هوشمند» طی مراسمی با حضور مسئولان شرکت ارتباطات زیرساخت و پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات امضاء شدهاست.
براساس این گزارش در این نوع از فیلترینگ دسترسی به یک سایت به طور کامل محدود نمیشود بلکه بخشی از محتوای سایت که توسط این نرمافزار مشخص شده از دسترسی کاربران ایرانی خارج خواهد شد.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات سهشنبه ۲۱ مرداد بر لزوم «فیلترینگ هوشمند» اینترنت و شبکههای اجتماعی به جای «فیلترینگ کامل» آنها تاکید کرده بود.
وی گفته بود که «دولت، مراجع، علما، متدینین و خانوادهها» بر لزوم فیلترینگ «آنچه عفت عمومی را خدشهدار میکند مثل سایتهای ضد اخلاق و مستهجن و سایتهای ضد دین» اتفاق نظر دارند.
سخنان آقای واعظی درباره اجرای طرح «فیلترینگ هوشمند» درحالی بیان شدهاست که غلامحسین محسنی اژهای، معاون اول قوه قضائیه ایران، در روزهای پایانی شهریورماه با ارسال نامهای به وزیر ارتباطات از او خواسته بود که ظرف حداکثر یک ماه شبکههای اجتماعی از جمله «واتساپ، وایبر و تانگو» را مسدود یا به «طور موثر» کنترل کند، در غیر این صورت قوه قضائیه نسبت به این امر اقدام خواهد کرد.
در روزهای گذشته مطالبی در رسانههای ایران درباره ارتباط «فیلترینگ هوشمند» با این درخواست معاون اول قوه قضائیه منتشر شدهاست.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران در ادامه سخنان روز یکشنبه خود گفت: «همانطور که قبلا اعلام کردم بنا نداریم به دلیل مسایل اقتصادی و منافع وزارتخانه استفاده از شبکههای اجتماعی در فضای مناسب را برای مردم مسدود کنیم، هرچند این موضوع باید بیشتر مورد بررسی قرار گیرد.»
آقای واعظی روز چهارشنبه ۱۴ آبان گفته بود که دولت بنا ندارد شبکههای اجتماعی را که «در چارچوب» میتوان از آنها بهره گرفت محدود کند.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات همچنین گفت که دولت یازدهم ایجاد شبکه ملی اطلاعات را در اولویت کار خود قرار دادهاست.
آقای واعظی پیش از این گفته بود که شبکه ملی اطلاعات «یک شبکه هوشمند است که کاربر بنا به نیاز میتواند مسیر داخل یا خارج را انتخاب کند و طبیعی است که سرعت اینترنت داخلی بسیار بیشتر از دسترسی بینالملل خواهد بود.»
دولت ایران سالهاست طرحی برای جدا کردن اینترنت مورد استفاده کاربران خانگی داخل کشور از شبکه جهانی وب را در دستور کار خود قرار داده که میگوید با هدف افزایش امنیت سایبری، مقابله با حملههای اینترنتی و رونق کسب و کار آنلاین طراحی شدهاست.
اما منتقدان نگران آن هستند که علاوه بر کیفیت پایین این شبکه، دولت ایران از تسلط خود بر کنترل هر چه بیشتر کاربران پرتعداد اینترنت در ایران استفاده کند.
محمد جواد لاریجانی، دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه، بارها خواستار تسریع در راهاندازی شبکه ملی اطلاعات شدهاست.
وی روز شنبه ۱۷ آبان نیز گفته بود که «قویاً» طرفدار بهکارگیری شبکه ملی اطلاعات است.